Salsa

>> уторак, 24. новембар 2009.

     Šta je u stvari Salsa? Da li je teško naučiti i zaigrati Salsu? Odakle ona na ovom podneblju, naročito zadnjih godina?

     Dugo sam razmišljao o čemu pisati u svom prvom postu, na samom početku svog blogovanja... Tim pre što je ovo blog plesne škole i kao takav bi trebalo (uglavnom) da se bavi muzikom i plesom. I evo, odlučio sam, jel da? Pokušaću da odgovorim na gornja pitanja…

     Odmah da je jasno: Salsa je hibridni ples, relativno novijeg datuma. Za one koji žele više (po meni nepotrebnog) teoretskog znanja, detalji o njenom karipskom poreklu i nastanku kombinovanjem afričkih, južnoameričkih, pa i evropskih uticaja nalaze se svuda po internetu, lako je to „izguglati“. Zato ću u ovom postu i ići bez linkova. Upravo to „šarenilo“ u nastanku, kao i dalji razvoj u raznim zemljama Kariba, ali i na Istočnoj i Zapadnoj obali USA dovelo je do poplave različitih naziva i „stilova“. A to ume i da zbuni čoveka...

    Kako bilo, Salsa je pre svega vrlo lep i interesantan ples, koji može biti i sporiji i vrlo energičan po tempu, izuzetno atraktivan ili erotičan po načinu plesanja... Iako ima jako mnooogo figura, kombinacija i mogućnosti, ipak je prilično laka za kapiranje i ne traži nikakvo prethodno poznavanje plesa. Štaviše, već posle nekoliko naučenih figura „novopečeni“ salserosi mogu odlično da se zabave plešući Salsu, pogotovo što ne zahteva puno prostora i idealna je za žurke i gužve. Ona je jedan od retkih plesova koji jednako lepo izgleda kada se igra sa partnerom, u grupi od nekoliko parova sa jedinstvenom koreografijom (rueda ili krug), ali i pojedinačno u grupi (tzv. linijska salsa).

     Ko na Google Image Search ukuca reč salsa, videće da je gotovo pola sličica vezano za hranu. Ime je (verovali ili ne) i dobila po hrani. Na španskom reč salsa znači sos. U novije vreme tako kulinari nazivaju pored sosova i mnoge salate, koje izgledom, a i po sastojcima neodoljivo potsećaju na srpsku, šopsku, moravsku, pinđur, ajvar... Valjda se i zato Salsa ovde primila, naravno, i uz ekspanziju latino muzike i malo veće prisustvo ljudi sa tog podneblja... I kao što sosova ima raznih, tako je i sa stilovima i načinima plesanja Salse, mada je na ovim (i ne samo ovim) prostorima najzastupljeniji kubanski stil.

     Ukoliko na nekoj žurki ili dešavanju zapazite par kako đuska zadovoljan i srećan, vrlo je verovatno da praše upravo Salsu. Cenim da joj sve kazano garantuje jako lepu budućnost kod naših mlađih generacija.

4 коментара:

Unknown 24. новембар 2009. 23:53  

Nek je sa srećom početak blogovanja Vojkane :)!

Plesna škola Step 30. новембар 2009. 19:46  

Najlepše hvala, truduću se najboje što mogu...

Milan Stosic 14. децембар 2009. 07:24  

Ono što bih ja dodao je da je salsa namenjena "običnim ljudima" i da je zbog toga i postala toliko popularna u svetu.

Kao što se u kafanama i na proslavama igraju naša kola (Užičko, Čačak itd.), tako se i salsa igra na mestima koja su pogodnija za to (kafe-i, barovi, žurke, plesne večeri...).

Vidimo se na žurkama!

Plesna škola Step 14. децембар 2009. 10:35  

@ Milan
Ma, igra se na svakom mogućem (i nemogućem) mestu. Ako je udružimo sa bačatom i kizombom - zabava bez kraja...

Постави коментар

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP